Wyskoczył dwa dni temu błąd na ekranie. Po podpięcie testera błędy odczytane(zdj)
Ktoś miał taką usterkę?? Szukałem na forach itp, ale może być radar lewy lub coś z wiązką. Myślę czy nie zajrzeć najpierw do kostek i modułu - czy wilgoc się nie dostała itp.
Cześć,
mam dla Ciebie wskazówkę od znajomego (który niestety nie ma jeszcze czasu zawitać do nas na forum), ale zadałem mu Twoje pytanie i pragnę zacytować co na szybkości odpisał to może Cię to naprowadzi bo ja osobiście nie posiada czujników martwego pola.
Albo Blind spot napuchł i jest do wymiany albo jest coś na kablu.
Masz też coś z kontrolą trakcji:
albo jakiś pierścień na pół osi
albo jakiś szczur
czujnik
albo jakieś kable przy pompie ABS
Generalnie trzeba rozebrać z tyłu zderzak i szukać przyczyny,
bo w tych od jedenastego do czternastego roku bardzo często gniły moduły.
Dzięki za odp, będę szukał w wolnej chwili. Dzisiaj może zobaczę kostki od modułu w bagażniku. Pewnie ślepy trop ale…
Tak myślałem że zderzak będzie do zwalenia.
Zastanawia mnie czy jak się okaże radar to szukać używki czy nówkę…
Nie ominie mnie zdjęcie zderzaka:smile:. Teraz wgl wyłącza się system, wcześniej dało się skasować błąd, miał też przebłyski że działał. Może jakiś nie kontakt lub co gorsza zdechł radar. Bedzie zabawa…
Zrzuć zderzak jak pisałem, najczęściej gnije moduł sam w ślizgu zderzaka i puchnie i niestety jest do wywalenia. Są drogie dziady bo ponad tysiaka kosztuje jeden i po numerach trzeba tych samych montować. Odepnij je po kolei i patrz czy błąd się zmieni i zniknie tamten.
Masz jeszcze błąd absu i albo czujnik abs padł albo pierścień na półosi się uszkodził albo coś z pompą abs. Trzeba by przeanalizować
Skasowałem błędy, abs nie wrócił jeszcze a kilka km dziś zrobione. W pt zwalam zderzak. Dzieki za pomoc!
Błąd systemu martwego pola nadal. Nie da się skasować już.