EVAP - Fuel Gas Cap

Otwarty korek wlewu paliwa :frowning:

oczywiście też u mnie w challenger 5,7 z 2009 był ten uciążliwy problem…

trzeba posprawdzać zaczynając od korka wlewu paliwa, korek jest uniwersalny w moparach, na allegro można znaleźć jako “korek paliwa mopar” ewentualnie na jakiś czas zamienić sie ze znajomym :wink:

kolejną rzecz jaką łatwo sprawdzić to elektrozawór głównie cały ten system EVAP to jest do odpowadzania oparów z baku do silnika, pod maską po stronie pasażera na podszybiu przy rospurce jest ten elektrozawór… wymontuj go i podłacz pod 12volt, sprawdz czy się otwiera i zamyka dmuchając w niego ;d

kolejna rzecz to filtr węglowy który znajduje się pod prawym tylnym nadkolem, możesz go wymontować i sprawdzić czy jest drożny…

u mnie okazała się uszkodzona rurka do odprowadzania par paliwa, która wychodzi z baku na wierzchu widać ją zaraz za lewym tylnym kołem :smiley:

1 polubienie

W 6.4 elektrozawor znajduje sie z tylu silnika. Mniej wiecej w polowie, najlatwiej go znalezc od spodu. Jezeli razem z korkiem wlewu paliwa wyswietla sie check engine to trzeba rowniez sprawdzic "Evaporative Emissions System Leak Detection Pump “(u mnie w 6.4 nad prawym tylnym kolem na filtru weglowym”
Jeszcze ostatnim i zarazem najlatwiejszym sposobem jest sprawdzenie czy nie kapie spod uszczelki pokrywy zaworow na kolektor :slight_smile:

1 polubienie

Charger 2013, zaczęło się od martwych stref i błędu przez 30s po odpaleniu, po krótkiej jeździe znikało, po czasie doszedł czujnik parkowania i ciągłe włączanie i wyłączanie systemu, najczęściej po myjni i w momencie większych wibracji na zderzaku, po kolejnym czasie zniknął błąd czujników parkowania i pojawił się evap small leak i large leak, przy mrozach nie gasnące liczniki i rozładowany aku. Obstawiam gdzieś zalaną wtyczkę w modułach martwych stref albo przetarty kabel, po wyłączeniu modułów jscanem, brak jakichkolwiek błędów od evap, martwych stref i liczniki zaczęły gasnąć, jak widać martwe strefy potrafią nieźle zakłócenia puścić po lini can że cały tył mi wariował wraz z licznikami. Na wiosnę ściągam zderzak tylni i sprawdzam co jest grane.